The use of sodic monensin and probiotics for controlling subacute ruminal acidosis in sheep

  • Elizabeth Schwegler Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Pedro Augusto Silva Silveira Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Paula Montagner Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Viviane Maciel da Silva Universidade Federal de Pelotas, Instituto de Química e Geociências, Departamento de Bioquímica
  • Viviane Rohrig Rabassa Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Augusto Schneider Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Talita Bandeira Roos Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Medicina Veterinária, Departamento de Medicina Veterinária
  • Luiz Francisco Machado Pfeifer Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA
  • Eduardo Schmitt Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Medicina Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Francisco Augusto Burkert Del Pino Universidade Federal de Pelotas, Instituto de Química e Geociências, Departamento de Bioquímica Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Medicina Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Marcio Nunes Corrêa Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Veterinária, Departamento de Clínica Veterinária, Núcleo de Pesquisa, Ensino e Extensão em Pecuária – NUPEEC
  • Carlos Gil-Turnes Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Medicina Veterinária, Departamento de Medicina Veterinária
Keywords: SARA induction, Sheep, Saccharomyces cerevisiae, Ionophores

Abstract

The aim of this work was to validate a protocol for induction of subacute ruminal acidosis (SARA) (Experiment 1) and test the efficiency of probiotic Saccharomyces cerevisiae or monensin to avoid pH ruminal drops in sheep (Experiment 2). In Experiment 1, six ewes were fasted for two days and then fed most with concentrate during four days. Ewes in this protocol had ruminal fluid pH below 6.0 and kept it for 75 consecutive hours. In Experiment 2, 18 sheep were distributed into three groups: Control (CG, n = 6), monensin (MG, n = 6) and probiotic group (PG, n = 6). SARA was induced according Experiment 1. PG had lower pH (5.7 ± 0.1) than CG (6.0 ± 0.1) (P = 0.05), while MG (5.7 ± 0.1) was similar to both during SARA induction. SARA induction reduced ruminal protozoa population (P < 0.05) and increased chloride concentrations in ruminal fluid (P < 0.01). In serum, SARA increased concentrations of phosphorus (P < 0.01), AST (P < 0.01) and GGT (P < 0.01), but reduced LDH (P < 0.01). In conclusion, the protocol used for SARA induction was able to maintain ruminal pH between 5.5-6.0 for more than 48 hours. However, monensin and probiotics supplementation was not effective in preventing changes in ruminal and serum parameters during SARA.

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Published
2015-02-06
How to Cite
Schwegler, E., Silveira, P., Montagner, P., Silva, V., Rabassa, V., Schneider, A., Roos, T., Pfeifer, L., Schmitt, E., Del Pino, F., Corrêa, M., & Gil-Turnes, C. (2015). The use of sodic monensin and probiotics for controlling subacute ruminal acidosis in sheep. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 51(4), 324-332. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.v51i4p324-339
Section
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