Detection of Perkinsus marinus in the oyster Crassostrea rhizophorae in southern Bahia by proteomic analysis

Authors

  • Thiago Ramos Pinto Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
  • Guisla Boehs Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
  • Wallace Felipe Blohem Pessoa Universidade Estadual de Santa Cruz, Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética
  • Mariane dos Santos Aguiar Luz Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
  • Helena Costa Universidade Estadual de Santa Cruz, Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2016.104524

Keywords:

“Dermo”, Diseases, Oysters, Perkinsiosis

Abstract

This study reports the presence of the pathogen Perkinsus marinus, notifiable to the World Organization for Animal Health (Office International des Èpizooties = OIE) in the oyster Crassostrea rhizophorae in southern Bahia via proteomic analysis. We analyzed Crassostrea brasiliana from a long-line cultivation system and C. rhizophorae from an adjacent mangrove in Porto do Campo, Camamu Bay, Bahia, Brazil. The collections (n = 100) were performed in October 2012. In the laboratory, the oysters were measured and opened to remove the meat, which was steeped in dry ice. For extraction of proteins, adaptation of a protocol used for mussels was used, after which separation in the first dimension was taken by isoelectric focusing (IEF). The peptides were transferred to a Mass Spectrometer. The obtained spectra were analyzed with the ProteinLynx Global Server 4.2 software tool and also by MASCOT (Matrix Science) and compared to the databases of the SWISSPROT and NCBI, respectively. The identification was evidenced by beta-tubulin, Perkinsus marinus ATCC 50983 and protein homology code in the database NCBI = gi | 294889481. This is the first record of P. marinus in Bahia and the fourth in Brazil. 

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Author Biographies

  • Thiago Ramos Pinto, Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
    PPG-Ciência Animal
  • Guisla Boehs, Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
    Professor Adjunto do Departamento de Ciências Biológicas da UESC; Professor Orientador do Quadro Permanente do Programa de Pós-Gradução (M/D) em Ciência Animal do DCAA, Área Medicina Veterinária
  • Wallace Felipe Blohem Pessoa, Universidade Estadual de Santa Cruz, Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética
    Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética (CBG)
  • Mariane dos Santos Aguiar Luz, Universidade Estadual de Santa Cruz, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Laboratório de Moluscos Marinhos
    PPG-Ciência Animal
  • Helena Costa, Universidade Estadual de Santa Cruz, Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética
    Laboratório de Proteômica do Centro de Biotecnologia e Genética (CBG)

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Published

2017-01-31

Issue

Section

PRELIMINARY NOTE

How to Cite

Detection of Perkinsus marinus in the oyster Crassostrea rhizophorae in southern Bahia by proteomic analysis. (2017). Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 53(4), 1-4. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2016.104524