Nutritive value of sugarcane silage treated with levels of sodium hydroxide and ground corn ears

Authors

  • João Batista de Andrade Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Nutrição Animal e Pastagens, Departamento do Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, SP
  • Evaldo Ferrari Júnior Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Nutrição Animal e Pastagens, Departamento do Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, SP
  • Rosana Aparecida Possenti Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Nutrição Animal e Pastagens, Departamento do Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, SP
  • Frederico Fontoura Leinz Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento, Itapetininga, SP
  • Diorandi Bianchini Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento, Itapetininga, SP
  • Carlos Frederico de Carvalho Rodrigues Estado de São Paulo, Secretaria de Agricultura e Abastecimento, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento, Itapetininga, SP

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2005.26453

Keywords:

Digestibility, Ethanol, Intake, Organic acids, Nutritive value, Silage, Saccharum

Abstract

It was developed at Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, SP, three experiments to evaluate the nutritive value of sugarcane silage treated with: 1) 0.50% urea, 2) 0.50% of urea plus 0.25% NaOH and 3) 0.50% urea plus 0.50% NaOH. In each of these experiments it was added at the time of ensiling, 40, 80 and 120 kg of ground corn ears/ton of sugarcane. Each experiment was in randomized complete block design with four replicates. The statistical analyses of the three experiments as a whole showed that NaOH and ground corn ears addition decrease the ethanol production in the sugarcane silage. The digestibility and intake of dry matter and total digestible nutrients (TDN) were increased with the addition of NaOH and ground corn ears in the sugarcane silage.

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Published

2005-02-01

How to Cite

Andrade, J. B. de, Ferrari Júnior, E., Possenti, R. A., Leinz, F. F., Bianchini, D., & Rodrigues, C. F. de C. (2005). Nutritive value of sugarcane silage treated with levels of sodium hydroxide and ground corn ears. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 42(1), 45-52. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2005.26453

Issue

Section

UNDEFINIED

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