Aflatoxicosis: losses in poultry performance, agricultural good practices and biological methods of detoxification

Authors

  • Ágatha Cristina de Pinho Carão Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP
  • Ricardo de Albuquerque Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP
  • Carlos Augusto Fernandes de Oliveira Universidade de São Paulo, Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos, Pirassununga, SP
  • Pedro de Assunção Pimenta Ribeiro Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP
  • Carlos Eduardo Bellinghausen Merseguel Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP
  • Karen Andrade Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.v51i2p94-101

Keywords:

AFB1, poultry production, detoxification, Aspergillus, storage

Abstract

Aflatoxicosis are mycotoxicosis caused by toxins produced by strains of fungi of the genus Aspergillus. They cause important losses to animal production, especially to those that use grains like base raw-material to prepare feeds, like poultry production. Currently, many techniques are being studied to prevent the deleterious effects caused by these substances to animal health, including the use of chemical substances, physical methods, strategies for harvest, storage and processing food. The objective of this review is to describe the main effects of aflatoxins on poultry performance, the alterations in raw-materials of feeds and scientific advances on methods for biological detoxification and agricultural good practices.

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Author Biographies

  • Ágatha Cristina de Pinho Carão, Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP

    Área: Avicultura de Corte. Laboratório de Avicultura. Departamento de Nutrição e Produção Animal da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universaidade de São Paulo. Pirassununga/SP.

  • Ricardo de Albuquerque, Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, SP

    Área: Avicultura. Laboratório de Avicultura. Departamento de Nutrição e Produção Animal da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universaidade de São Paulo. Pirassununga, SP

Published

2014-09-23

Issue

Section

REVIEW ARTICLE

How to Cite

1.
Carão Ágatha C de P, Albuquerque R de, Oliveira CAF de, Ribeiro P de AP, Merseguel CEB, Andrade K. Aflatoxicosis: losses in poultry performance, agricultural good practices and biological methods of detoxification. Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. [Internet]. 2014 Sep. 23 [cited 2024 Apr. 19];51(2):94-101. Available from: https://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/61779