Sampling plan and methodological aspects: a household healthcare survey in Piauí

Authors

  • Lays Arnaud Rosal Lopes Rodrigues Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-6329-8380
  • Danilla Michelle Costa e Silva Universidade Federal do Piauí. Campus Senador Helvídio Nunes de Barros. Curso de Graduação Bacharelado em Nutrição. Picos, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-6585-6825
  • Edina Araújo Rodrigues Oliveira Universidade Federal do Piauí. Campus Senador Helvídio Nunes de Barros. Curso de Graduação Bacharelado em Enfermagem. Picos, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-6352-4202
  • Layanne Cristina de Carvalho Lavôr Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0003-3954-2870
  • Rosana Rodrigues de Sousa Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-7426-2471
  • Rumão Batista Nunes de Carvalho Universidade Federal do Piauí. Campus Senador Helvídio Nunes de Barros. Curso de Graduação Bacharelado em Enfermagem. Picos, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-1734-7487
  • Gilvo de Farias Junior Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0003-0194-7717
  • Laura Maria Feitosa Formiga Universidade Federal do Piauí. Campus Senador Helvídio Nunes de Barros. Curso de Graduação Bacharelado em Enfermagem. Picos, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-9868-6316
  • Artemizia Francisca de Sousa Universidade Federal do Piauí. Campus Senador Helvídio Nunes de Barros. Curso de Graduação Bacharelado em Nutrição. Picos, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0003-2175-7195
  • Maria Regina Alves Cardoso Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Epidemiologia. São Paulo, SP, Brasil https://orcid.org/0000-0001-6092-9215
  • Betzabeth Slater Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição. São Paulo, SP, Brasil https://orcid.org/0000-0003-2511-1770
  • Wolney Lisbôa Conde Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição. São Paulo, SP, Brasil https://orcid.org/0000-0003-0493-134X
  • Adriana de Azevedo Paiva Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-6009-3793
  • Karoline de Macêdo Gonçalves Frota Universidade Federal do Piauí. Campus Ministro Petrônio Portella. Departamento de Nutrição. Teresina, PI, Brasil https://orcid.org/0000-0002-9202-5672

DOI:

https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055003441

Keywords:

Health Surveys, methods, Data Collection, methods, Cluster Sampling, Stratified Sampling

Abstract

OBJECTIVE To describe the methodological aspects of the Piauí home healthcare survey (ISAD-PI) and assess the relation between sampling plan, precision, and design effects, assuming that population health surveys are relevant instruments for health monitoring. METHODS ISAD-PI was a population-based cross-sectional study that analyzed the living conditions and health status of the population residing in urban areas in the municipalities of Teresina and Picos, in Piauí. Sampling was carried out by conglomerates in two stages: Primary Sampling Units and households. To calculate the sample size, we considered the stratification of the population in both cities, according to the age of the individuals. We evaluated the “non-response” rate (NRR) and estimated the proportions according to sex and age, as well as the prevalence of social determinants of health in order to assess the compliance of the sampling plan. Analyses related to the precision according to the coefficient of proportion variation of the standard error (Cv-pˆ) and the design effect (deff). Cv-pˆ less than 20% and deff less than 1.5 were considered adequate. The total NRR of households was 38.2% in Teresina and 38.3% in Picos. We carried out twenty-four proportion estimates in relation to age and sex and 48 prevalence of social and health determinants estimates, totaling 72 estimates. Among them, 71 had Cv-pˆ less than 20% and 61 had deff less than or equal to 1.5. CONCLUSION Data generated from the ISAD-PI may contribute to the assessment of health and morbidity conditions in the population. Furthermore, methodological aspects employed in this research may serve as a basis for studies carried out in other cities in Brazil.

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Published

2021-12-17

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How to Cite

Rodrigues, L. A. R. L., Costa e Silva, D. M., Oliveira, E. A. R. ., Lavôr, L. C. de C., Sousa, R. R. de, Carvalho, R. B. N. de ., Junior, G. de F. ., Formiga, L. M. F., Sousa, A. F. de, Cardoso, M. R. A., Slater, B., Conde, W. L., Paiva, A. de A., & Frota, K. de M. G. . (2021). Sampling plan and methodological aspects: a household healthcare survey in Piauí. Revista De Saúde Pública, 55, 118. https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055003441