A revised version of the Healthy Eating Index for the Brazilian population

Authors

  • Ágatha Nogueira Previdelli Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição
  • Samantha Caesar de Andrade Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição
  • Milena Monfort Pires Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição
  • Sandra Roberta Gouvea Ferreira Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição
  • Regina Mara Fisberg Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição
  • Dirce Maria Marchioni Universidade de São Paulo; Faculdade de Saúde Pública; Departamento de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.1590/S0034-89102011005000035

Keywords:

Diet^i2^sclassificat, Diet Surveys^i2^smeth, Nutrition Assessment, Nutritional Surveillance

Abstract

The revised version of the Brazilian Healthy Eating Index is an indicator of dietary quality developed according to current nutritional recommendations. Dietary data were obtained from a population-based survey, the 2003 Inquérito de Saúde e Alimentação (ISA - Health and Diet Survey)-Capital. The Revised Index consists of 12 components: nine food groups included in the 2006 Brazilian Dietary Guidelines, in which daily portions are expressed in terms of energy density; two nutrients (sodium and saturated fats), and SoFAAS (calories from solid fat, alcohol and added sugar). The Revised Brazilian Healthy Eating Index allows for the measurement of dietary risk factors for chronic diseases, evaluating and monitoring the diet at both individual and population levels.

Published

2011-08-01

Issue

Section

Brief Communication

How to Cite

Previdelli, Ágatha N., Andrade, S. C. de, Pires, M. M., Ferreira, S. R. G., Fisberg, R. M., & Marchioni, D. M. (2011). A revised version of the Healthy Eating Index for the Brazilian population . Revista De Saúde Pública, 45(4), 794-798. https://doi.org/10.1590/S0034-89102011005000035