Between guidelines and standards: brazilian booklets on food and nutrition in the context of the covid-19 pandemic

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/S0104-12902022210745en

Keywords:

Coronavirus infections, Food and nutrition education, Eating behavior

Abstract

The pandemic caused by the new coronavirus has impacted social interactions and lifestyle habits, including changes in the context of food. To promote health education, several food and nutrition guides were developed for the population. This study, of qualitative approach, carried out a reflexive analysis of four food and nutrition guides made during the pandemic, by content analysis, and identified three thematic axes: (1) meal planning; (2) cleaning of purchases and food; and (3) healthy eating food choice. The analyzed guides provide guidance on practical aspects of food and nutrition in this period of uncertainty regarding health protection. However, the approach to themes encompassing the individual’s integral health such as: food security and cultural, symbolic, and macrosocial aspects related to food choices, showed a gap.

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Author Biographies

  • Taísa Alves Silva, Universidade de São Paulo

    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão em Obesidade e Comportamento Alimentar. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

  • Ana Flávia de Sousa Silva, Universidade de São Paulo

    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão em Obesidade e Comportamento Alimentar. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

  • Camila Cremonezi Japur, Universidade de São Paulo

    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Departamento de Ciências da Saúde, Divisão de Nutrição e Metabolismo. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão em Obesidade e Comportamento Alimentar. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

  • Poliana Cardoso Martins, Universidade Federal da Bahia

    Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Departamento de Nutrição. Salvador, BA, Brasil.

  • Thamara Smaniotto Buttros, Universidade de São Paulo

    Universidade de São Paulo. Hospital das Clínicas de Ribeirão Preto da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

  • Fernanda Rodrigues de Oliveira Penaforte, Universidade Federal do Triângulo Mineiro

    Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Departamento de Nutrição. Uberaba, MG, Brasil.
    Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto. Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão em Obesidade e Comportamento Alimentar. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

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Published

2022-09-23

Issue

Section

Articles

How to Cite

Silva, T. A., Silva, A. F. de S., Japur, C. C., Martins, P. C., Buttros, T. S., & Penaforte, F. R. de O. (2022). Between guidelines and standards: brazilian booklets on food and nutrition in the context of the covid-19 pandemic. Saúde E Sociedade, 31(3), e210745en. https://doi.org/10.1590/S0104-12902022210745en