Food consumption among healthy and overweight adolescents

Autores/as

  • Mariana Vilela Vieira Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Ieda Regina Lopes Del Ciampo Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Luiz Antonio Del Ciampo Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

DOI:

https://doi.org/10.7322/jhgd.81017

Palabras clave:

adolescent, food consumption, feeding behavior, obesity

Resumen

Objective: to know the food intake of eutrophic and overweight adolescents. Methods: casecontrol study that analyzed the food intake and habits of adolescents with normal weight and overweight, matched for age and sex, using a food frequency questionnaire and food diaries for 3 days, compared with the Food Guide for the Brazilian Population and analyzed by the software Virtual Nutri. Results: Mean body mass index (BMI) and percent body fat were 29.5 and 49.4 for the overweight  group and 21.0% and 29.1% for the normal group, respectively (p < 0.01). Among normal individuals the average daily intake of calories was 1915.5 while overweight adolescents consumed 1761.8 calories. Most adolescents ate the three main meals: breakfast (86%), lunch (98,9%) and dinner (96.8%). For eutrophic teenagers the average percentage of energy consumed was 56.7% for carbohydrates, 154% for proteins and 27.9% for lipids, while the overweight group consumed 52.7%, 17.1% and 30.2%, respectively. Conclusions: the study showed that both groups of adolescents consume the same types and similar amounts of foods, except when considering the group of cereals, roots and tubers whose consumption was higher among eutrophic adolescents (p < 0.01) .

Biografía del autor/a

  • Mariana Vilela Vieira, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo

    Master’s degree in Children’s and Adolescents’ Health. Departamento de Puericultura e Pediatria da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

  • Ieda Regina Lopes Del Ciampo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo

    Doctor, Assistant Physician. Departamento de Puericultura e Pediatria da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da
    Universidade de São Paulo.

  • Luiz Antonio Del Ciampo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

    Professor Doctor. Departamento de Puericultura e Pediatria da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

Referencias

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Publicado

2014-06-01

Número

Sección

Artigos Originais