Sustainable practices seasoned with memories and experiences

Authors

  • Monica Abdala Universidade Federal de Uberlândia. Instituto de História

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i1p159-171

Keywords:

Tradition, Sustainability, Memory, Female knowledge, Minas Gerais food

Abstract

The purpose of this article is to present a reflection about the experience of the Igarapé Bem Temperado Festival, understanding it as part of the mosaic of culture and tradition of Minas Gerais, of Brazil and of a group of movements for the preservation of the state cultural heritage. The recognition of local expressions, the valuing of feminine experiences regarding ancestral knowledge focusing on food security, the possibility to rescue identities, as well as the possibility of sustainable economic development are the central elements of the analysis. It is also about investigating the different ways through which the culinary traditions are re-signified, so that it makes sense for the groups who reaffirm them, at the same time they are manipulated at the center of permanent reconstruction of the “typical and traditional” ways of Minas. Mário de Andrade, Eric Hobsbawm, Carlos Dória e Marcelo Bastos, among other authors were called into the dialogue in an attempt to understand the cultural and political dynamics of this game of identity and tradition from Minas Gerais.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Monica Abdala, Universidade Federal de Uberlândia. Instituto de História

    Doutora em Sociologia pela Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da Universidade de São Paulo. Professora titular aposentada do Instituto de Ciências Sociais e docente do corpo permanente do Programa de Pós-Graduação em História da Universidade Federal de Uberlândia.

References

ABDALA, Mônica Chaves. Tradições bem temperadas. In: PIRES, Maria do Carmo; MAGALHÃES, Sônia Maria de (Orgs.). A cozinha brasileira e o patrimônio cultural: história, hospitalidade e turismo. Curitiba: Editora Prisma, 2018.
ABDALA, Mônica Chaves. Comida e gênero: reflexão sobre mulheres e cozinha em Minas Gerais. In: MAIA, Cláudia; PUGA, Vera Lúcia (Orgs.). História das mulheres e do gênero em Minas Gerais. Florianópolis: Editora Mulheres, 2015.
ABDALA, Mônica Chaves. Receita de mineiridade: a cozinha e a construção da imagem do mineiro. 2 ed. Uberlândia: Edufu, 2007.
AGUIAR, Letícia Cabral. De “comida de gente pobre” à gastronomia: a trajetória da “comida de quintal” através do festival Igarapé Bem Temperado. Dissertação (Mestrado em Ciências Sociais) – Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais da Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais. Belo Horizonte, 2018.
ANDRADE, Mário de. O turista aprendiz. Belo Horizonte: Editora Itatiaia, 2002.
ARRUDA, Maria Arminda do N. Mitologia da mineiridade. O imaginário mineiro na vida política e cultural do Brasil. São Paulo: Brasiliense, 1990.
BASTOS, Marcelo Corrêa. Identidade caipira. In: DÓRIA, Carlos Alberto; BASTOS, Marcelo Corrêa. A culinária caipira da Paulistânia: a história e as receitas de um modo antigo de comer. São Paulo: Três Estrelas, 2018.
BOSI, Ecléa. Memória e sociedade: lembranças de velhos. São Paulo: T. A. Queiroz, 1983.
BYRD, Steven. Comida mineira: a “cultural patrimony” of Brazil. Global Food History, v. 4, n. 1, pp. 78-97, nov. 2017.
COLLAÇO, Janine Helfst Leicht. Restaurantes e trabalho entre famílias italianas: a variedade da experiência étnica. In: MACHADO, Maria Clara Tomaz; RAMOS, Alcides Freire (Orgs.). Nas veredas da história: itinerários e transversalidades da cultura. Uberlândia: Edufu, 2012.
COLLAÇO, Janine Helfst Leicht. Sabores e memórias: cozinha italiana e construção identitária em São Paulo. Tese (Doutorado em Antropologia Social) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da Universidade de São Paulo. São Paulo, 2009.
DÓRIA, Carlos Alberto. Se verá que o Brasil não é longe daqui. In: DÓRIA, Carlos Alberto; BASTOS, Marcelo Corrêa. A culinária caipira da Paulistânia: a história e as receitas de um modo antigo de comer. São Paulo: Três Estrelas, 2018.
DÓRIA, Carlos Alberto; BASTOS, Marcelo Corrêa. A culinária caipira da Paulistânia: a história e as receitas de um modo antigo de comer. São Paulo: Três Estrelas, 2018.
FECAROTTA, Luiza. Obra faz investigação quase arqueológica da cozinha paulista. Folha de S. Paulo, São Paulo, 14 out. 2018.
FRIEIRO, Eduardo. Feijão, angu e couve. Ensaio sobre a comida dos mineiros. Belo Horizonte: Editora Itatiaia; São Paulo: Edusp, 1982.
HOBSBAWM, Eric; RANGER, Terence (Orgs.). A invenção das tradições. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1984.
INSTITUTO do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional (Iphan). Patrimônio cultural imaterial: para saber mais. 3. ed. Brasília: Iphan, 2012.
MACHADO, Maria Clara Tomaz. Cultura popular e desenvolvimentismo em Minas Gerais: caminhos cruzados de um mesmo tempo (1950-1985). Tese (Doutorado em História Social) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas da Universidade de São Paulo. São Paulo, 1998.
MENASCHE, Renata; SANTOS, Jaqueline Sgarbi. Valorização de produtos alimentares tradicionais: os usos das indicações geográficas no contexto brasileiro. Cuadernos de Desarrollo Rural, Bogotá, v. 12, n. 75, pp. 11-30, 2015. Disponível em: <http://dx.doi. org/10.11144/Javeriana.cdr12-75.vpat>. Acesso em: nov. 2017.
NUNES, Maria Lucia Clementino; NUNES, Marcia Clementino. História da arte da cozinha mineira por Dona Lucinha. São Paulo: Larousse do Brasil, 2010.
VELOSO, Mariza; MADEIRA, Angélica. Leituras brasileiras: itinerários no pensamento social e na literatura. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 1999.

Published

2019-03-28

Issue

Section

Articles

How to Cite

Sustainable practices seasoned with memories and experiences. (2019). Revista Ingesta, 1(1), 159-171. https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i1p159-171