Occurrence of Salmonella sp. in poultry carcasses evaluated from the retail trade between 2007 and 2013 in Paraná state, Brazil

Authors

  • Luciano dos Santos Bersot Federal University of Parana
  • Cibeli Viana Federal University of Parana
  • Mallu Jagnow Sereno Universidade Federal de Viçosa
  • Ana Paula Perin Federal University of Parana
  • Vinicius Cunha Barcellos Federal University of Parana

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2019.150446

Keywords:

Chilled carcass. Frozen carcass. Poultry slaughter. Occurrence. PRP.

Abstract

Poultry meat is often involved as a vehicle for microorganisms that cause food-borne diseases. Salmonella sp. is a major pathogen involved in outbreaks around the world. Based on its importance, the objective of this study was to determine the occurrence of Salmonella sp. in frozen and chilled poultry carcasses slaughtered and marketed in the western region of Paraná state, Brazil. A total of 340 samples were collected between January 2007 and April 2013, with 66 (19.41%) carcasses positive for Salmonella sp. It can be concluded from the results obtained that the occurrence of Salmonella sp. in poultry carcasses remains high, even though it is a product marketed refrigerated or frozen, methods considered appropriate for food preservation. A lower occurrence result was expected due to the 14-year implementation of the national pathogen reduction program established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply aimed at a gradual reduction in the occurrence of Salmonella sp. in these products through constant monitoring of carcasses immediately after slaughter.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABPA: Associação Brasileira de Proteína Animal [Internet]. Relatório anual. São Paulo: ABPA; 2016 [cited 2017 May 20] Available from: http://abpabr.com.br/storage/files/abpa_relatorio_anual_2016_ingles_web_versao_para_site_abpa_bloqueado.pdf

Álvarez-Fernández E, Alonso-Calleja C, García-Fernández C, Capita R. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serotypes isolated from poultry in Spain: comparison between 1993 and 2006. Int J Food Microbiol. 2012;153(3):281-7.http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.11.011. PMid:22208955.

Boni HFK, Carrijo AS, Fascina VB. Ocorrência de Salmonella spp. em aviários e abatedouros de frangos de corte na região central do Mato Grosso do Sul. Rev Bras Saúde Prod Anim. 2011;12(1):84-5.

Brasil. Ministério da Saúde. Instrução Normativa nº 1.004, de 11 de dezembro de 1998. Aprova o regulamento técnico: “Atribuição de Função de Aditivos, Aditivos e seus Limites Máximos de uso para a Categoria 8 - Carne e Produtos Cárneos”. Diário Oficial da União; Brasília; 1998 Dec 11.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 70, de 06 de outubro de 2003. Institui o Programa de Redução de Patógenos, Monitoramento Microbiológico e Controle de Salmonella sp. em carcaças de frangos e perus. Diário Oficial da União; Brasília; 2003 a Out 06.

Brasil. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de origem animal e água. Diário Oficial da União; Brasília; 2003b Ago 26.

Brasil. Instrução Normativa nº 78, de 3 de novembro de 2003. Aprovar as normas técnicas para controle e certificação de núcleos e estabelecimentos avícolas como livres de Salmonella Gallinarum e de Salmonella Pullorum e livres ou controlados para Salmonella Enteritidis e para Salmonella Typhimurium, em anexo. Diário Oficial da União; Brasília; 2003c Nov 03.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Nota Técnica. Divulgação dos resultados do banco de dados gerado a partir da implantação da Instrução Normativa nº 70, de 6 de outubro de 2003. Brasília: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento; 2010.

Brasil. Instrução Normativa nº 20, de 21 de outubro de 2016. Controle e monitoramento de Salmonella spp. nos estabelecimentos avícolas comerciais de frangos e perus de corte e nos estabelecimentos de abate de frangos, galinhas, perus de corte e reprodução, registrados no Serviço de Inspeção Federal (SIF). Diário Oficial da União; Brasília; 2016 Out 21.

Costa FN, Rossi OD Jr, Nader A Fo, Tavechio AT. Sorovares de Salmonella isolados de carcaças e cortes de frango obtidos na indústria e no comércio em Jaboticabal, Estado de São Paulo, em 1996. Rev Bras Med Vet. 1997;4(3):97-100. http://dx.doi.org/10.4322/rbcv.2015.082.

Dan S, Tabaran A, Mihaiu L, Mihaiu M. Antibiotic susceptibility and prevalence of foodborne pathogens in poultry meat in Romania. J Infect Dev Ctries. 2015;9(1):35-41. http://dx.doi.org/10.3855/jidc.4958. PMid:25596569.

Dominguez SA, Schaffner DW. Survival of Salmonella in processed chicken products during frozen storage. J Food Prot. 2009;72(10):2088-92.http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X-72.10.2088. PMid:19833031.

Donado-Godoy P, Clavijo V, León M, Tafur MA, Gonzales S, Hume M, Alali W, Walls I, Lo Fo Wong DM, Doyle MP. Prevalence of Salmonella on retail broiler chicken meat carcasses in Colombia. J Food Prot. 2012;75(6):1134-8. http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-11-513. PMid:22691484.

Everis L. Injured bacteria in foods. Int J Food Sci Nutr. 2001;31(2):84-7. http://dx.doi.org/10.1108/00346650110367008.

Fernandes RTV, Arruda AMV, Costa MKO, Lima PO, Santos LOG, Melo AS, Marinho JBM. Physicochemical and microbiological parameters of frozen and chilled chicken meat. Rev Bras Zootec. 2016;45(7):417-21. http://dx.doi.org/10.1590/S1806-92902016000700009.

Fletcher DL. Influence of sampling methodology on reported incidence of Salmonella in poultry. J AOAC Int. 2006;89(2):512-6. PMid:16640301.

Hue O, Le Bouquin S, Lalande F, Allain V, Rouxel S, Petetin I, Quesne S, Laisney MJ, Gloaguen PY, Picherot M, Salvat G, Bougeard S, Chemaly M. Prevalence of Salmonella spp. on broiler chicken carcasses and risk factors at the slaughterhouse in France in 2008. Food Control. 2011;22(8):1158-64. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.01.009.

IBGE: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [Internet]. Indicadores da produção agropecuária. Rio de Janeiro: IBGE; 2016 [cited 22 May 2017]. Available from: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/2380/epp_2016_4tri.pdf

Kanashiro AMI, Stoppa GFZ, Cardoso ALSP, Tessari ENC, Castro AGM. Serovars of Salmonella spp. Isolated from broiler chickens and commercial breeders in diverse regions in Brazil from July 1997 to December 2004. Rev Bras Cienc Avic. 2005;7(3):195-8.http://dx.doi.org/10.1590/S1516-635X2005000300010.

Kottwitz LBM, Back A, Leão JA, Frausto HSEG, Magnani M, Oliveira TCRM. Decline of Salmonella Enteritidis in poultry. Br Food J. 2013;115(11):1541-6. http://dx.doi.org/10.1108/BFJ-04-2012-0086.

Medeiros MA, Oliveira DCN, Rodrigues DP, Freitas DRC. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella in chicken carcasses at retail in 15 Brazilian cites. Rev Panam Salud Publica. 2011;30(6):555-60. http://dx.doi.org/10.1590/S1020-49892011001200010. PMid:22358402.

Mion L, Parizotto L, Santos LA. Salmonella spp. Isolated by miniaturized most probable number and conventional microbiology in poultry slaughterhouses. Acta Sci Vet. 2016;44:1-5.

Possebon FS, Costa LF, Yamatogi RS, Rodrigues MV, Sudano MJ, Pinto JPAN. A refrigeração no diagnóstico de Salmonella spp. utilizando o método microbiológico tradicional e reação em cadeia da polimerase em carcaças de frango. Cienc Rural. 2012;42(1):131-5. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782011005000154.

Rabsch W, Tschape H, Baumler AJ. Non-typhoid salmonellosis: emerging problems. Microbes Infect. 2001;3(3):237-47. http://dx.doi.org/10.1016/S1286-4579(01)01375-2. PMid:11358718.

Rall VLM, Martin JGP, Candeias JMG, Cardoso KFG, Silva MG, Rall R, Araújo JP Jr. Pesquisa de Salmonella e das condições sanitárias em frangos e linguiças comercializados na cidade de Botucatu. Braz J Vet Res Anim Sci. 2009;46(3):167-74. http://dx.doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2009.26763.

Ribeiro AR, Kellermann A, Santos LR, Bessa MC, Nascimento VP. Salmonella spp. in raw broiler parts: occurrence, antimicrobial resistance profile and phage typing of the Salmonella Enteritidis isolates. Braz J Microbiol. 2007;38(2):296-9. http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822007000200021.

Sakaridis I, Soultos N, Issofidou E, Koidis P, Ambrosiadis I. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serovars from chicken carcasses in northen Greece. J Food Saf. 2011;31(1):203-10.http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4565.2010.00286.x.

Santos DMS, Berchieri A, Fernandas SA, Tavechio AT, Amaral LA. Salmonella em carcaças de frango congeladas. Pesq Vet Bras. 2000;20(1):39-42. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-736X2000000100005.

Strawn LK, Danyluk MD. Fate of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella spp. on fresh and frozen cut mangoes and papayas. Int J Food Microbiol. 2010;138(1-2):78-84. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2009.12.002. PMid:20022397.

Von Rückert DAS, Pinto PSA, Santos BM, Moreira MAS, Rodrigues ACA. Pontos críticos de controle de Salmonella spp. no abate de frangos. Arq Bras Med Vet Zootec. 2009;61(2):326-30. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-

Voss-Rech D, Vaz CSL, Alves L, Coldebella A, Leão JA, Rodrigues DP, Back A. A temporal study of Salmonella enterica serotypes from broiler farms in Brazil. Poult Sci. 2015;94(3):433-41.http://dx.doi.org/10.3382/ps/peu081.PMid:25595481.

Yamatogi RS, Padovani CR, Galvão JA, Bersot LS, Pinto JPAN. Salmonella spp. in poultry carcass: evaluation of sample preparation methods and effect of storage under refrigeration on pathogen recovery. Microbiol Res. 2012;3(1):50-3. PMid:22819383.

Zhu J, Wang Y, Song X, Cui S, Xu H, Yang B, Huang J, Liu G, Chen Q, Zhou G, Chen Q, Li F. Prevalence and quantification of Salmonella contamination in raw chicken carcasses at the retail in China. Food Control. 2014;44:198-202. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2014.03.050.

Downloads

Published

2019-07-31

How to Cite

Bersot, L. dos S., Viana, C., Sereno, M. J., Perin, A. P., & Barcellos, V. C. (2019). Occurrence of Salmonella sp. in poultry carcasses evaluated from the retail trade between 2007 and 2013 in Paraná state, Brazil. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 56(2), e150446. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2019.150446

Issue

Section

FULL ARTICLE

Most read articles by the same author(s)