Profile of milk consumers and determinants of A2A2 milk consumption in the Tocantins State

Authors

  • Rodolfo Olinto Rotoli Garcia Oliveira Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias https://orcid.org/0000-0001-7014-6556
  • Ana Beatriz Bezerra Souza Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-8781-0505
  • Raryanne Dias Folhas Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-5029-7282
  • Marcelo Corrêa da Silva Universidade Federal da Grande Dourados, Programa de Pós-graduação em Agronegócio https://orcid.org/0000-0002-7599-1967
  • Itallo Romero Marques Sobreira Instituto Tocantinense Presidente Antonio Carlos, Faculdade de Medicina https://orcid.org/0000-0002-0780-6125
  • Mariane Santos Pereira Instituto Tocantinense Presidente Antonio Carlos, Faculdade de Medicina https://orcid.org/0000-0003-3373-1718
  • José Bento Sterman Ferraz Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-3874-3104
  • Minos Esperandio de Carvalho Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-5781-0555
  • Leandro Lopes Nepomuceno Centro Universitário Católica do Leste de Minas Gerais, Faculdade de Medicina Veterinária, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-5839-0046
  • Helcileia Dias Santos Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias ; Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-7120-951X
  • José Américo Soares Garcia Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Veterinária https://orcid.org/0000-0002-8842-5243
  • Jorge Luís Ferreira Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias ; Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-7111-4847

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2022.193432

Keywords:

Functional food, Consumer behavior, Marketing strategy, A2 milk

Abstract

The dairy industry diversifies products with organoleptic, dietary, functional, and nutritional properties according to consumer demands and welfare. This study aimed to examine the profile of consumers, data on milk consumption, knowledge, and familiarity with A2A2 milk in the Tocantins State, Brazil. A qualitative survey was carried out through a questionnaire applied to 389 people, distributed in 34 municipalities. Regarding the consumption of dairy products, 21.31% of participants described having some type of discomfort when consuming them. Among participants, 46.27% consumed one to two liters, 28.28% two to four liters, and 25.45% more than four liters per week. Milk was the main dairy product consumed, according to 59.13% of participants. Of all respondents, 76.10% pay little or no attention to the information on the label, versus 23.90% who did not. Regarding A2A2 milk, 40.36% possessed some knowledge about it, while 59.64% did not. 42.93% and 30.59% of participants stated they would be willing to pay over 10% or 50% more, respectively, whereas 24.94% would not pay any additional amount on the price of A2A2 milk. Willingness to pay a low additional amount was related to consumers who heard of, but knew little about this product, whereas the likelihood of paying higher additional amounts was associated with respondents who heard and know about the product.

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2022-12-22

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1.
Oliveira RORG, Souza ABB, Folhas RD, Silva MC da, Sobreira IRM, Pereira MS, et al. Profile of milk consumers and determinants of A2A2 milk consumption in the Tocantins State. Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. [Internet]. 2022 Dec. 22 [cited 2024 Apr. 27];59:e193432. Available from: https://www.revistas.usp.br/bjvras/article/view/193432