Urban space and digital platforms: commuting journeys and working conditions of bicycle delivery workers in the metropolis of São Paulo

Authors

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2023.201427

Keywords:

Urban Space, Digital Platforms, Bicycle delivery workers, iFood

Abstract

This article examines the imbrication between commuting journeys and the working conditions of bicycle delivery workers engaged in and by digital platforms in the metropolis of São Paulo. Focusing on iFood delivery workers who use electric bicycles, interviews and field observations were carried out as research techniques, between January and April 2022, complemented by bibliographic and documentary research. The results show the long-distance and time-consuming travels made by these workers between the various peripheries of the metropolis and some centralities with high potential for making deliveries. The ways in which spatial inequality manifests and reproduces itself in the commuting patterns of the deliverers are then evidenced, reaffirming the center-periphery relationship. By unveiling the working and living conditions of bicycle delivery workers, the articulation between ultra-precarious forms of platform work and urban space is made explicit.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Lívia Maschio Fioravanti, Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas

    Docente do Instituto Federal do Mato Grosso – Campus Várzea Grande. Pós-doutoranda pelo Departamento de Geografia – Universidade de São Paulo. Bolsista da Pró-Reitoria de Pesquisa da USP no Projeto “Zonas cinzentas e território: transformações do trabalho e das condições de vida urbana dos trabalhadores de plataforma: contrapontos e aproximações” - Edital de Apoio a Projetos Integrados de Pesquisa em Áreas Estratégicas (PIPAE).

References

ABILIO, L. C. Uberização do trabalho: A subsunção real da viração, Passapalavra. Blog da Boitempo. 22 fev. 2017. Disponível em <https://blogdaboitempo.com.br/ 2017/02/22/uberizacao-do-trabalho-subsuncao-real-da-viracao/>. Acesso em 11 jul. 2020.

ABILIO, L. C. Uberização: a era do trabalhador just-in-time? Estudos Avançados. v. 34, n. 98. pp. 111-26, 2020a. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2020.3498.008>. Acesso em: 17 set. 2021.

ABILIO, L. C. Uberização e juventude periférica. Desigualdades, autogerenciamento e novas formas de controle do trabalho. Novos Estudos. CEBRAP. v. 39, n. 3, p. 579-97, 2020b. Disponível em: <https://doi.org/10.25091/s01013300202000030008.> Acesso em: 24 set. 2021.

ABILIO, L. C. Perfis e Trajetórias Ocupacionais. In: MACHADO, S.; ZANONI, A. P. O trabalho controlado por plataformas digitais no Brasil: dimensões, perfis e direitos. UFPR - Clínica Direito do Trabalho: Curitiba, 2022.

AGÊNCIA ESTADO. Itaim-Bibi é o bairro paulistano nº 1 em delivery. G1. 10 jun. 2012. Disponível em:<https://g1.globo.com/brasil/noticia/2012/06/itaim-bibi-e-o-bairro-paulistano-no-1-em-delivery.html>. Acesso em: 9 jul. 2022.

ALIANÇA BIKE. Pesquisa de perfil dos entregadores ciclistas de aplicativo. São Paulo: Aliança Bike, 2019. Disponível em: <https://aliancabike.org.br/pesquisa-de-perfil-dos-entregadores-ciclistas-de-aplicativo/>. Acesso em: 17 set. 2021.

ALVES, G. da A. O uso do centro da cidade de São Paulo e sua possibilidade de apropriação. São Paulo: FFLCH, 2010. Disponível em <https://gesp.fflch.usp.br/sites/gesp.fflch.usp.br/files/Livro_gloria.pdf>. Acesso em 09 jul.2022.

ANTUNES, R. O Privilégio da Servidão: o novo proletariado de serviços na era digital. 2. ed. São Paulo: Boitempo, 2020.

BRIDI, M. A.; LIMA, J. C. O trabalho digital e os trabalhadores. In: BRIDI, M. A.; LIMA, J. C. (Orgs). Flexíveis, virtuais e precários? Os trabalhadores em tecnologias de informação. Curitiba: Ed. UFPR, 2018.

CASTELLS, M. A Sociedade em Rede. A Era da Informação: Economia, Sociedade e Cultura. São Paulo: Paz e Terra, 2008.

CORDEIRO, H. K. O centro da metrópole paulistana: expansão recente. São Paulo: Universidade de São Paulo, Instituto de Geografia, 1980.

FILGUEIRAS, V.; ANTUNES, R.. Plataformas digitais, uberização do trabalho e regulação no Capitalismo contemporâneo. Contracampo. v. 39, n.1, p. 27-43, abr/jul 2020. Disponível em:<https://periodicos.uff.br/contracampo/issue/view/2137/pdf_9>. Acesso em: 5 jun. 2022.

HARKOT, M. “6 anos após junho de 2013 e das ciclovias e ciclofaixas, como está a mobilidade em SP?” LabCidade. 26 jul. 2019. Disponível em: <http://www.labcidade.fau.usp.br/6-anos-apos-junho-2013-e-da-implementacao-das-ciclovias-e-ciclofaixas-como-esta-a-mobilidade-em-sp/>. Acesso em: 19 jun. 2022.

HARVEY, D. Condição pós-moderna: Uma Pesquisa sobre as Origens da Mudança Cultural. São Paulo: Loyola, [1992] 2008.

INSTITUTO Qualibest. Uso de apps de delivery de refeição. 2022. Disponível em:<https://www.institutoqualibest.com/download/pesquisa-sobre-uso-de-apps-delivery-de-refeicao-2022/> Acesso em: 18 jul. 2022.

KOWARICK, L. A espoliação urbana São Paulo, Paz e Terra, 1983.

MACHADO, L. “Dormir na rua e pedalar 12 horas por dia: a rotina dos entrega dores de aplicativos”. BBC News Brasil, 22 maio 2019. Disponível em: <https://www.bbc.com/portuguese/brasil-48304340>. Acesso em: 18 set. 2021.

MACHADO, S.; ZANONI, A. P. O trabalho controlado por plataformas digitais no Brasil: dimensões, perfis e direitos. UFPR - Clínica Direito do Trabalho: Curitiba, 2022. Disponível em: <https://cdtufpr.com.br/o-trabalho-controlado-por-plataformas-digitais-no-brasil-dimensoes-perfis-e-direitos-baixe-o-ebook/>. Acesso em 09 ago. 2022.

MANZANO, M.; KREIN, A. Dimensões do trabalho por plataforma no Brasil. In: MACHADO, S.; ZANONI, A. P. O trabalho controlado por plataformas digitais no Brasil: dimensões, perfis e direitos. UFPR - Clínica Direito do Trabalho: Curitiba, 2022.

OLIVEIRA, M. C. S.; CARELLI, R. de L.; GRILLO, S. Conceito e crítica das plataformas digitais de trabalho. Revista Direito e Práxis. v. 11, n. 4, 2020, p. 2609-2634. Disponível em: <https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/revistaceaju/article/view/50080/35864>. Acesso em: 11 jul. 2022.

PETROPOULEAS, S. Saída da Uber Eats acirra briga entre iFood e Rappi e preocupa restaurantes. Folha de S. Paulo, 18.fev.2022. Disponível em <https://www1.folha.uol.com.br/mercado/2022/02/saida-da-uber-eats-acirra-briga-entre-ifood-e-rappi-e-preocupa-restaurantes.shtml>. Acesso em 01 ago. 2022.

SANTOS, M. A natureza do espaço. São Paulo: Edusp, 2008.

SECRETARIA Especial de Comunicação. Pesquisa traça o panorama do setor gastronômico na cidade de São Paulo. Disponível em: <https://www.capital.sp.gov.br/noticia/pesquisa-traca-o-panorama-do-setor-gastronomico-na-cidade-de-sao-paulo#:~:text=O%20n%C3%BAmero%20de%20estabelecimentos%20formais,31%2C9%20bilh%C3%B5es%20por%20ano.>. Acesso em: 5 jul. 2022.

SLEE, T. Uberização: A Nova Onda do Trabalho Precarizado. Tradução: João Peres. São Paulo: Elefante, 2017.

Published

2023-08-31

Issue

Section

Articles

How to Cite

FIORAVANTI, Lívia Maschio. Urban space and digital platforms: commuting journeys and working conditions of bicycle delivery workers in the metropolis of São Paulo. GEOUSP Espaço e Tempo (Online), São Paulo, Brasil, v. 27, n. 2, p. e-201427, 2023. DOI: 10.11606/issn.2179-0892.geousp.2023.201427. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/geousp/article/view/201427.. Acesso em: 13 may. 2024.