Gastronomy, Sustainability and Tourism in Caçandoca of Ubatuba ( São Paulo-Brazil)

Authors

  • Ricardo Frota de Albuquerque Maranhão Universidade Anhembi Morumbi
  • Marielys Siqueira Bueno Universidade Anhembi Morumbi

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v23i3p623-642

Keywords:

sustainable touris, artisan fishing, quilombo, culinária caiçara, Ubatuba-SP.

Abstract

The beach named Caçandoca, in Ubatuba, has an artisan fishing's community who is alsoremainder of a "quilombo". Since the opening of roads allowed access to the north coastlandof São Paulo, on the seventies, the community have suffered a lot of pressures from theimmovable speculation for her evacuation or removing, because of the natural beauty of the place and its possible touristic utilization. But she obtained the recognition of the territory's property, as a "quilombo's" land, and nowadays she searchs to conserve her identity and her material culture. An important part of this culture is her fishing cookery, approachedby the A. in opening interviews with old dwellers of Caçandoca. And, at the present time, community's and governmental's projects offer alternative possibilitys to make good use ofthis traditional cookery in a sustainable tourism acivity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ricardo Frota de Albuquerque Maranhão, Universidade Anhembi Morumbi
    Doutor em História e Mestre em Ciências Sociais pela Universidade de São Paulo. Historiador e cientista político com pós-doutorado na Université de Montreal, Canadá. Professor doutor da Universidade Anhembi Morumbi na Graduação em Gastronomia e no Mestrado em Hospitalidade, e coordenador do Centro de Pesquisas em Gastronomia Brasileira dessa universidade.
  • Marielys Siqueira Bueno, Universidade Anhembi Morumbi
    Doutora em Sociologia pela Universidade de São Paulo e Mestre em Antropologia pela Universidade Federal de Goiás. Diploma de Estudos Aprofundados em Antropologia Social na Université René Descartes - Paris V e em Estudos Aprofundados em Ci. Diplôme de Études Approfondies en Cinéma Antropolológico na Unversité Nanterre - Paris X, França. Professora doutora da graduação em Gastronomia e do Mestrado em Hospitalidade da Universidade Anhembi Morumbi.

Published

2012-12-07

Issue

Section

Articles

How to Cite

MARANHÃO, Ricardo Frota de Albuquerque; BUENO, Marielys Siqueira. Gastronomy, Sustainability and Tourism in Caçandoca of Ubatuba ( São Paulo-Brazil). Revista Turismo em Análise, São Paulo, Brasil, v. 23, n. 3, p. 623–642, 2012. DOI: 10.11606/issn.1984-4867.v23i3p623-642. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/rta/article/view/52437.. Acesso em: 26 may. 2024.